Leírás
Citromsav
A citromsav enyhén savas kémhatású vegyület, mely számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható. A citrusfélék különösen nagy koncentrációban tartalmazzák. A citromsavat a 8. században fedezték fel és egy svéd kémikus, Carl Wilhelm Scheele izolálta először citromléből 1784-ben. Később felfedezték, hogy a citromsav előállítható az Aspergilus niger nevű penészgomba erjesztésével is. Gyakran használják élelmiszerekhez adalékanyagként elsősorban antioxidánsként (bár önállóan nincs ilyen hatása, segíti a többi antioxidáns hatását), savanyúságot-szabályozó anyagként, valamint ízesítőszerként alkalmazzák E330 néven. Gyümölcsételek esetén késlelteti a gyümölcsök oxigén hatására történő elszíneződését. Napi maximum beviteli mennyisége nincs korlátozva. A citromsav kiváló vízkőoldó, sok szempontból hatásosabb mint az ecet. Gyakorlatilag minden fajta felület (fém, csempe, műanyag, stb.) vízkőtelenítésére alkalmas. Kitisztíthatjuk vele a kávé- és teafőzőket is, és utána nem marad az ecetéhez hasonló savanyú szag a készülékben. A citromsav jól oldódik vízben, vizes oldata folttisztításra és fehérítésre is használható. Vízkőoldásra a leginkább környezetkímélő megoldás. Használata
A citromsav jól oldódik vízben, vizes oldata folttisztításra és fehérítésre is használható. A vízkő mennyiségétől függően vízben oldjon fel citromsavat, és szivaccsal törölje át a felületet. Edények, mosogató- és mosdótálca valamint vécékagyló tisztításához szórjon kevés citromsavat egy vizes szivacsra vagy súrolóra, és cseppentsen hozzá pár csepp mosogatószert. Ezzel súrolja a tisztítani kívánt felületeket. A citromsav oldani fogja a vízkövet, a mosogatószer pedig eltávolítja a zsíros szennyeződéseket.
A citromsav enyhén savas kémhatású vegyület, mely számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható. A citrusfélék különösen nagy koncentrációban tartalmazzák. A citromsavat a 8. században fedezték fel és egy svéd kémikus, Carl Wilhelm Scheele izolálta először citromléből 1784-ben. Később felfedezték, hogy a citromsav előállítható az Aspergilus niger nevű penészgomba erjesztésével is. Gyakran használják élelmiszerekhez adalékanyagként elsősorban antioxidánsként (bár önállóan nincs ilyen hatása, segíti a többi antioxidáns hatását), savanyúságot-szabályozó anyagként, valamint ízesítőszerként alkalmazzák E330 néven. Gyümölcsételek esetén késlelteti a gyümölcsök oxigén hatására történő elszíneződését. Napi maximum beviteli mennyisége nincs korlátozva. A citromsav kiváló vízkőoldó, sok szempontból hatásosabb mint az ecet. Gyakorlatilag minden fajta felület (fém, csempe, műanyag, stb.) vízkőtelenítésére alkalmas. Kitisztíthatjuk vele a kávé- és teafőzőket is, és utána nem marad az ecetéhez hasonló savanyú szag a készülékben. A citromsav jól oldódik vízben, vizes oldata folttisztításra és fehérítésre is használható. Vízkőoldásra a leginkább környezetkímélő megoldás. Használata
A citromsav jól oldódik vízben, vizes oldata folttisztításra és fehérítésre is használható. A vízkő mennyiségétől függően vízben oldjon fel citromsavat, és szivaccsal törölje át a felületet. Edények, mosogató- és mosdótálca valamint vécékagyló tisztításához szórjon kevés citromsavat egy vizes szivacsra vagy súrolóra, és cseppentsen hozzá pár csepp mosogatószert. Ezzel súrolja a tisztítani kívánt felületeket. A citromsav oldani fogja a vízkövet, a mosogatószer pedig eltávolítja a zsíros szennyeződéseket.
Vélemények
Erről a termékről még nem érkezett vélemény.